Siguranța și conformitatea sunt priorități pentru noi, la Cares Solutions. În contextul recentelor modificări legislative aduse de OUG privind toate tipurile de venituri ale angajaților din sectorul public şi cel privat, echipa noastră lucrează intens la actualizarea aplicației pentru a asigura respectarea noilor reglementări. Procesul de actualizare este programat să înceapă pe data de 17 ianuarie 2025.
MAJORĂRI SALARIALE
- Majorarea salariului de bază minim brut pe țară de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar
Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2025, față de 3.700 lei cât este în prezent.
-Tariful orar va fi de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună.
– Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.700 lei la 4.050 lei reprezintă o creștere de 9,46 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 350 de lei în sumă brută.
– In valoare netă, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creșterea pe net de circa 9 %.
– Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei.
CUANTUMUL BRUT AL VENITURILOR SALARIALE SE MENȚINE
- Incepând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
MENȚINEREA ANUMITOR INDEMNIZAȚII LUNARE
- Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2024.
MENȚINEREA SALARIILOR DE BAZĂ PENTRU ANUMIȚI FUNCȚIONARI PUBLICI
- Funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, salariile de bază se menţin la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
MENȚINEREA CUANTUMULUI SPORURILOR
- Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
MENȚINEREA VALORII LUNARE A INDEMNIZAȚIEI DE HRANĂ
- Valoarea lunară a indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din luna decembrie 2024.
MAJORĂRI SALARIALE PENTRU PERSONALUL CU CARACTER OPERATIV DIN DIFERITE DOMENII
- În anul 2025, munca suplimentară prestată în cadrul activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut de către personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și salvatorii montani, peste programul normal de lucru în zilele de repaos săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, care nu se pot compensa cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plătește cu o majorare din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit, la nivelul minim stabilit la 123 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Ordonatorii de credite au obligația de a dispune măsuri pentru asigurarea cu prioritate a timpului liber corespunzător muncii suplimentare prestate, în condițiile legii, fără afectarea gradului de eficiență a misiunilor. Prin excepție de la prevederile de mai sus, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională care nu beneficiază de concediu și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, în locul acordării de tichete de creșă personalul beneficiază de decontarea contravalorii taxelor de creșă plătite pentru copii înscriși în creșe sau în alte unități de educație timpurie antepreșcolară, în limita valorică și în condițiile prevăzute de Legea nr. 165/2018, cu modificările și completările ulterioare.
ELIMINAREA FACILITĂȚILOR SALARIALE (TICHETE/BILETE) PENTRU ANGAJAȚII DIN INSTITUȚIILE PUBLICE, MAI PUȚIN CELE DE CREȘĂ
- În anul 2025, instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă; nu acordă personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară.
MENȚINEREA INDEMNIZAȚIILOR, COMPENSAȚIILOR ȘI AJUTOARELOR PENTRU PERSONALUL MILITAR
- În anul 2025, pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii noiembrie 2024. Deasemenea, cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament se mențin în plată la nivelul acordat pentru luna noiembrie 2024.
TREPTELE ACORDĂRII DREPTURILOR DE NATURĂ SALARIALĂ EXCUTORII
- Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza astfel:
- în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 5% din valoarea titlului executoriu;
- în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 10% din valoarea titlului executoriu;
- în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
- în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
- în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 35% din valoarea titlului executoriu.
ELIMINAREA AJUTOARELOR / INDEMNIZAȚIILOR DUPĂ RETRAGEREA DIN FUNCȚIE SAU PENSIE PENTRU ANUMITE CATEGORII DE SALARIAȚI DIN INSTITUȚII PUBLICE
- În anul 2025, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în situația încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
PRIMELE DE CARIERĂ, DOAR PENTRU SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT
- În anul 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene acordă prime de carieră didactică și prime de carieră profesională, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare, numai în cazul în care cheltuielile cu acestea se decontează integral din fonduri externe nerambursabile.
CONDIȚIILE ACORDĂRII VOUCHERELOR DE VACANȚĂ SALARIAȚILOR DIN INSTITUȚIILE PUBLICE
- Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificãrile și completãrile ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificãrile și completãrile ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitãțile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângã instituțiile publice, acordã vouchere de vacanțã în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cãrui salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizeazã pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.”
ACORDAREA SALARIILOR CADRELOR DIDACTICE ÎN URMA PENSIONĂRII
- Prevederile art. 216 alin. (19) referitoare la asigurarea cadrelor didactice şi de cercetare din instituţiile de învăţământ superior de stat, la data încetării de drept a contractului de muncă în urma pensionării, două salarii raportate la ultimul salariu de bază se aplică începând cu anul universitar 2026 – 2027.”
CONDIȚII PENTRU SCUTIRI, IMPOZITE ȘI CONTRIBUȚII
- (1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) şi ale art. 220^4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
- b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizaţia de hrană, după caz, acordate potrivit legii, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.300 lei inclusiv.
(2) Condiţia prevăzută la alin. (1) lit. a) nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi 31 decembrie 2025, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică în aceleaşi condiţii şi în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum sunt definite la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, obţinute în baza unui raport de serviciu, potrivit legii.
(4) Suma de 300 de lei prevăzută la alin. (1) se diminuează în funcţie de: a) perioada din lună în care salariul de bază/solda lunară din contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, sunt menţinute la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului; b) data de la care angajaţii noi sunt încadraţi în muncă la un nivel al salariului/soldei lunare, după caz, egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată; c) fracţia din lună pentru care se determină veniturile din salarii şi asimilate salariilor; 27 d) data de la care încetează contractul individual de muncă/raportul de serviciu, după caz.
(5) Prin derogare de la prevederile art. 146 alin. (5^6) şi ale art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile aferente anului 2025, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare în luna pentru care se aplică prevederile art. 146 alin. (5^6) – (5^9) şi ale art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se diminuează cu suma de 300 lei lunar.
(6) Prevederile prezentului articol se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie – decembrie 2025 inclusiv.
MENȚINEREA NIVELULUI SALARIAL PENTRU FUNCȚIONARII PUBLICI DIN ARHIVELE NAȚIONALE
- 16. Cuantumul salariilor de bază ale funcționarilor publici din Arhivele Naționale se menține la același nivel cu cel acordat în luna noiembrie 2024 în aparatul central al acestui organ de specialitate al administrației publice centrale.
Modificări de interes general, în special pentru operatorii economici
CREȘTEREA SALARIULUI DE BAZĂ MINIM PENTRU OPERATORII ECONOMICI
- Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în anul 2025 nu influenţează creşterea salariului de bază peste nivelul salariului de bază minim brut. Operatorii economici care nu au înregistrat pierderi în anul 2024 și nu planifică pierderi în anul 2025 pot majora câştigul mediu brut lunar pe salariat în limita sumelor prevăzute la alin. (1), cu condiţia ca indicele de creştere a acestuia să nu depăşească indicele de creştere a productivităţii muncii calculate în unităţi valorice sau fizice, după caz.
MODALITATEA DE CALCUL A CÂȘTIGULUI MEDIU BRUT LUNAR/SALARIAT
- Pentru determinarea câştigului mediu brut lunar pe salariat, prevăzut la alin. (3), în vederea stabilirii indicelui de creştere a acestuia nu se iau în calcul următoarele cheltuieli:
- a) sumele reprezentând creşteri ale câştigului mediu brut pe salariat datorate majorării salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2025 şi alte cheltuieli de natură salarială aferente acestuia, numai pentru personalul care intră sub incidenţa acestor reglementări;
- b) sumele reprezentând creşteri ale cheltuielilor de natură salarială, datorate majorării salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, şi alte cheltuieli de natură salarială aferente acestuia, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 598/2024 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, numai pentru personalul care intră sub incidenţa acestor reglementări.
NEACORDAREA DE BONUSURI ȘI ALTE PLĂȚI COMPENSATORII PENTRU PENSIONARE
- Începând cu data de 01.01.2025, nu pot fi prevăzute prin contractele colective/individuale de muncă ale operatorilor economici care aplică prevederile cap. III din prezenta lege, bonusuri, prime, plăți compensatorii, gratificații, sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării.
MENȚINEREA DREPTURILOR SALARIALE LA NIVELUL NOIEMBRIE 2024 PENTRU SITUAȚIILE NEPREVĂZUTE ÎN OUG
- În anul 2025, orice alte drepturi de natură salarială stabilite prin legi speciale, statute sau alte acte normative cu putere de lege, care nu intră sub incidența prevederilor art. I – V, se mențin în plată la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024.
CALCULUL CONTRIBUȚIEI LA ASIGURĂRILE SOCIALE
- Contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuţiei de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.”
Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea acordată,
Echipa CARES SOLUTIONS